De ALS Brouwdagen!

18-02-2021 | 23:56

Kompaan  - Barley Wine

Op 8 januari was het dan zover, het startschot van de te brouwen Beer Geeks Beat ALS bieren is gegeven! Kompaan Dutch Craft Beer Company had een aantal brouwers te gast voor hun te brouwen collab bier.

Helaas konden zij vanwege de situatie niet iedereen die hieraan meedoet in één keer ontvangen. Brouwerij Duits & Lauret, Brouwerij Voorschoten, Kraftbier en Brouwerij Eeuwig Zonde sloten aan om samen de geplande barley wine met fruit te brouwen. Wij zijn heel erg benieuwd naar het eindresultaat!

 

Walhalla - Imperial Porter

Op 15 januari werden bij brouwerij Walhalla in Amsterdam de ketels opgestookt om het tweede Beer Geeks Beat ALS-bier te brouwen. Dit werd gedaan in samenwerking met de Kaapse Brouwers, Naeckte Brouwers, Van Moll Craftbeer, Brouwerij Poesiat en Kater, Brewpub De Kromme Haring, Brouwerij Bierverbond, Leidsch Bier, Brouwerij Eleven, Brouwerij d'n Drul en X-Brewing. Het bier is een Imperial Porter, gebrouwen met muscovado suiker en gember. De suiker is gesponsord door Kent Foods, leverancier van ingrediënten voor de voedingsmiddelenindustrie.

 

VandeStreek - Tripel Hazy IPA

Maandag 25 januari is bij brouwerij vandeStreek in samenwerking met Oproer, De Brouwschuur, Brouwerij Hommeles, De Blauwe IJsbeer, De Magistraat, Bronckhorster Bier en Leroy Brown Brewery een Tripel Hazy IPA gebrouwen. De IPA is gedryhopped met Sabro en HBC630-hop. Beide hopsoorten staan bekend om hun fruitige karakter, maar de HBC630 zorgt ook voor een ‘romig’ mondgevoel. De HBC630 is een experimentele hopsoort, die zo nieuw is dat hij nog geen naam heeft. Een perfect bier dus voor de avontuurlijke liefhebber. Deze IPA is het derde bier van de zes verschillende bieren die in totaal gebrouwen zijn bij zes brouwerijen in Nederland.

VandeStreek was drie jaar geleden één van de initiatiefnemers van Beer Geeks Beat ALS-actie. Dit jaar speelt de brouwerij een belangrijke rol bij de coördinatie van het brouwen van de zes bieren. 

 

Baxbier - Black IPA

Het vierde Beer Geeks Beat ALS-bier is op 29 januari gebrouwen bij Baxbier in Groningen. Baxbier Brewery brouwde samen met: Havenbrouwerij – Het Brouwdok, Floembier, Kleine Beer Brouwerij, Folkingebrew, Brouwerij Het Roze Varken, Brothers In Law Brewing en Corviri Brouwerij. Er is een Black IPA gebrouwen.

Baxbier licht toe hoe ze tot die keuze zijn gekomen: “Wij hebben er voor gekozen een Black IPA te brouwen omdat we het lekker vinden, het een uitdagende stijl is, maar ook vooral vanwege de symboliek die we er in zien. IPA’s staan bekend om hun frisheid, de enorme hoparoma’s, vrolijkheid en zonnigheid. Maar als je de diagnose ALS krijgt is je toekomst gitzwart. We brouwen daarom een donker bier, waar we zoveel mogelijk van de lichtpuntjes van een reguliere IPA in willen stoppen. Een Black IPA die écht leunt op de hop, fris, strak, bitter en citrusachtig, met een mooie donkere roasty backbone die niet overheerst.”

 

Frontaal - Old Ale

Op 5 februari was de ‘grande finale’ van het brouwen van de Beer Geeks Beat-ALS-bieren. Zowel bij De Moersleutel in Alkmaar, als bij Frontaal in Breda zijn de ketels opgestookt voor het brouwen van een bier voor deze actie.

Frontaal brouwde – samen met Solaes, Gebroeders Roodbaard Brouwerij, Delftse Brouwers, 100Watt Brewery, Ebontree, Brouwerij het 58e genot, De Natte Gijt, ROTT Brouwers, Halve Tamme, Brouwerij Bravoure, Brouwerij de Man, Big Belly Brewing Company en Brouwerij Bliksem – een barleywine/old ale.

 

Moersleutel - Pastry Sour

Bij De Moersleutel is op 5 februari – samen met Berghoeve Brouwerij, De HouseBrouwerij, Grutte Pier Brouwerij, Brouwerij TX, Jopen, Brouwerij Tamesteut, Brouwerij Kees en DAVO Bieren- een pastry sour gebrouwen. In verband met corona waren niet alle brouwers fysiek aanwezig om de handen uit de mouwen te steken bij het brouwen, maar ze hebben wel samen het recept bedacht.

Foto's van de brouwdagen kun je bekijken op https://beergeeksbeatals.nl