Q&A Oliebollenactie Tour du Hans

Ben jij van plan om een oliebollenactie te starten? Dan ben je op de juiste pagina! In deze Q&A met Daphne en Sven van 'Tour du Hans' leggen zij alles uit over hun oliebollenactie.

 

Kunnen jullie Team Tour du Hans kort voorstellen?

Wij zijn Sven en Daphne van Nieuwenhuijzen, broer en zus, en samen zijn wij Team Tour du Hans gestart. Onze partners hebben zich gelijk bij ons gevoegd en al snel volgden er nog 8 teamleden, waaronder de schoonmoeder van Sven en vrienden en vriendinnen van ons beiden.

 

 

Waarom zijn jullie in actie gekomen voor Stichting ALS Nederland?

Wij zijn Team Tour du Hans gestart omdat onze vader op 8 oktober 2019 de diagnose ALS heeft gekregen. Eerst hebben we met heel het gezin meegedaan aan de 0%4ALS challenge en daarna is al snel het idee voor Team Tour du Hans ontstaan. Met Tour du Hans zullen wij deelnemen aan de Tour du ALS.

 

Hoe kwamen jullie op het idee om een oliebollenactie te organiseren?

Via teamlid Eduard zijn we in contact gekomen met Klaas en Erica van Bakkerij Lekker Gebakken in Den Bommel. Zij hebben zelf ervaring met de ziekte ALS, want de broer van Klaas is hieraan overleden. Dit maakte dat zij ons graag wilden helpen met geld inzamelen. We zijn bij ze langsgegaan en zij kwamen met het idee van een oliebollenverkoop, waarbij ze gelijk hebben aangegeven dat zij zouden gaan bakken en dat de gehele opbrengst voor ons zou zijn.

 

 

Hoe hebben jullie het aangepakt?

We hebben met de bakkerij een datum geprikt, mochten een kraam lenen van de bakker en gingen vervolgens op zoek naar een locatie. Wij moesten toen gelijk denken aan het tankstation van onze oom en tante. Gelukkig waren ook zij direct enthousiast! Op advies van de bakker hebben we eerst een bericht rondgestuurd: via WhatsApp, Facebook van bakkerij en tankstation en Instagram van Team Tour du Hans. Zo hebben we de actie bekend gemaakt en iedereen laten weten dat men alvast een bestelling kon plaatsen. Wij hoopten zo’n 500 oliebollen te verkopen, maar de bakker zei gelijk al “we gaan voor 1.000!”.

 

Hoe ging de actie en wat is het resultaat?

Het advies van de bakker bleek een schot in de roos! Het ging als een lopend vuurtje en binnen een week stond de teller op 1.000 oliebollen. We kregen heel veel leuke reacties en het bleek dat ons bericht ontzettend veel gedeeld werd. Zo werden we ook benaderd door het lokale ziekenhuis (Van Weel Bethesda in Dirksland), dat zij 250 oliebollen wilden bestellen voor het personeel. Uiteindelijk stond de teller een dag voor de verkoop op circa 1.600 oliebollen en dus besloot de bakker om 2.000 oliebollen te gaan bakken. Vroeg in de ochtend bleek ook de losse verkoop heel snel te gaan en na contact met de bakker, ging hij extra oliebollen bakken. Uiteindelijk hebben we 3.470 euro opgehaald!

 

Wat was jullie grootste uitdaging?

Wij vinden eigenlijk dat de grootste uitdaging bij de bakker lag. Hoe bijzonder is het dat hij, naast zijn gewone werk van die nacht, zoveel tijd heeft gestoken in ons team? Zo zien wij het echt, want zonder de bakker was deze actie niet zo’n groot succes geworden. Daarbij heeft de bakker al aangegeven in januari nog een actie met ons te willen doen!

 

Hebben jullie tips voor (toekomstige) actievoerders?

Zorg dat zoveel mogelijk mensen kennis maken met je team en de acties die je doet, want wij merken dat je op deze manier zoveel mensen leert kennen die ook hun steentje bij willen dragen. Probeer lokale ondernemers te benaderen. Wij merken dat zij graag willen helpen met eigen diensten/materialen, in plaats van simpelweg geld doneren. Zorg ook voor nauw contact met de lokale krant, want dit heeft ons ook al veel bekendheid opgeleverd.

 

Wil jij net zoals Team Tour du Hans een oliebollenactie starten voor ALS? Meld jouw oliebollenactie aan!